Sakkyndige – stol ikke på forsikringsselskapene!

I flere saker har jeg opplevd at klienten har kommet til meg etter at selskapet har innhentet en sakkyndig erklæring uten at valg av sakkyndig har vært drøftet med advokat. I noen tilfeller har skadelidte hatt advokat, men advokaten har ikke hatt nok kunnskap om den aktuelle sakkyndige. Dette kan ha alvorlige konsekvenser.

I en av mine saker, var klienten i full jobb før ulykken og hadde ikke hatt nakkeproblemer i det hele tatt. Hun ble påkjørt bakfra og fikk en nakkeslengskade.Ble sykmeldt fra jobben. Forsøkte å komme tilbake, men klarte det ikke. Etter ett år gikk hun over på arbeidsavklaringspenger. I samarbeid med NAV begynte hun å jobbe noen timer pr uke i en kafé og det var alt hun klarte. Nakke- og hodepinen medførte at hun ble fort trett, og fikk konsentrasjonsproblemer. Tok hun det med ro, gikk det ikke så verst, men straks det ble noen påkjenninger kom hodepinen. Som følge av at hun verken klarte å jobbe og at hun fikk problemer med å ta seg av hus og barn, ble hun nok naturlig nok lei seg og deprimert og inntil hun hadde klart å venne seg til den nye situasjonen, kunne hun lett bli irritert.

Den sakkyndige, som ikke har noen psykiatrisk kompetanse, klarte å konkludere med at hovedgrunnen til at hun ikke klarte å arbeide, var psykiske vansker som hadde med arbeidsplassen å gjøre og ikke kunne relateres til ulykken. Dette førte til at forsikringsselskapet sluttet å dekke hennes inntektstap (differansen mellom lønn i den faste jobben og arbeidsavklaringspenger.

Status nå, er at vi må innhente en ny sakkyndig erklæring og siden vårt kontor har kjennskap til mange fornuftige leger som har en bedre forståelse av hvilke konsekvenser en nakkeslengskade kan ha, regner i med å få en vurdering som kan gi grunnlag for en løsning. Hvis ikke blir vi nødt til ta saken til retten. Finansiering av ny sakkyndig erklæring skjer via rettshjelpsforsikringen som er tilknyttet bilforsikringen og da betaler klienten kun en mindre del av av kostnadene.

Moralen er: Ikke la forsikringsselskapet velge sakkyndig for deg, men gå til advokat som du vet har erfaring med denne typen saker.

Sven Knagenhjelm

Advokat