Forskning på langvarig smerte

 

Mange pasienter/ skadelidte opplever å ikke bli trodd når de forteller om langvarige og invalidiserende smerter. Man har havnet som kasteball mellom ulike avdelinger uten at legene finner en somatisk årsak. I verste fall blir pasienten gitt opp av helsevesenet, og forsikringsselskapene konkluderer med at smertene skyldes andre forhold enn ulykken som kanskje har skjedd flere år tilbake i tid. De senere år er det heldigvis gjort mer medisinsk forskning på smerte og årsaker til at smerter kan bli langvarige, hvilket gir håp om bedring på dette feltet.

Det er ikke lenger slik at langvarige smertetilstander enten er fysisk betinget eller psykisk betinget. Det anbefales nå en helhetlig diagnostisk og behandlingsmessig tilnærming som er basert på nye kunnskaper om samspillet mellom kropp og psyke.

Den internasjonale smerteforeningen (IASP) definerer smerte som «en ubehagelig sensorisk og følelsesmessig opplevelse assosiert med aktuell eller potensiell vevsskade, eller beskrevet i form av slik skade». Smerte er en subjektiv opplevelse og det trenger ikke foreligge vevsskade. Dette beskrives inngående i en artikkel forfattet av Brith Klæboe Ramberg og Trond H. Diseth ved Rikshospitalet. Artikkelen er tatt inn i Tidsskrift for Norsk Psykologiforening.

For å lese artikkelen kan du følge denne lenken: http://www.psykologtidsskriftet.no/pdf/2012/241-246.pdf

I artikkelen beskrives blant annet selve mekanismen som gjør at vi kjenner smerte. Videre er det beskrevet hvordan vedvarende stimuli av smertefibre kan føre til sensitivisering. Man kan ha smerter uten at det foreligger en vevsskade. Dette innebærer også at dersom man har hatt en skade som er tilhelet vil pasienten likevel kunne ha vedvarende smerter som følge av samme skade. Smerte som opprinnelig er utløst av somatiske faktorer kan gi økt sårbarhet ved senere belastning og smerteopplevelsen kan variere i intensitet.

I vårt arbeid mot forsikringsselskapene ser vi at skadelidte ofte har blitt møtt med at smerteutviklingen ikke er i samsvar med forventet skadeutvikling (såkalt skadebiologisk forklaringsmodell), og selskapene avslår ansvar og erstatning på dette grunnlag. Den forskningen som nå gjøres på det smertemedisinske området vil styrke sakene til mange skadelidte i denne sammenheng.